Baradlai Bertalan

(1883. Rozsnyó – 1914. október 28., Zamkowa Jasienica, galíciai front)


Turista, hegymászó, síző, a késmárki Felső Kereskedelmi Iskola tanára volt. Diákjait gyakran vezette a Tátrába, a Magyar Tátraegylet és a Magyar Turisták Egyesüle Tátra Osztályának aktív tagja, jegyzője, tagtoborzója, a Magyarhoni Földtani Társulat rendes tagja (1904-). Többek között vezetése alatt jelölték ki a Fehér-tavi-csúcsra vezető turistautat. Diákjai segítségével a Késmárki-völgy turistaútjai jelzéseit tartotta karban, pl. ő jelölte ki a Német-létrán a Lomnici-csúcsra vezető út elejét.

Hegymászással és sízéssel is foglalkozott. Tagja volt a Magyarországi Kárpátegyesületnek is, 1913-ban a múzeumi bizottságba választották. Több Késmárkot és környékét népszerűsítő cikke jelent meg. A galíciai fronton esett el 31 éves korában.

Tevékenységét az MKE 1916 -os évkönyvében Hefty Gy. Andor méltatta. Sírja a lőcsei evangélikus temetőben ( I. szektor 169-171 sír). Emlékezete: neve szerepel az ELTE udvarában álló Tanárok hősi emlékén, a lőcsei evangélikus templom világháborús emléktábláján, a késmárki új evangélikus templomban lévő fali emlékműn.

Túrái:

Írásai:


Baradlai Bertalan

Baradlai Bertalan


Forrás:
[Z. Radwańska-Paryska, W. H. Paryski: Wielka encyklopedia tatrzańska, Wydawnictwo górskie, Poronin 1995., 51. o.]
[Dr Komarnicki Gyula: A Magas-Tátra hegyvilága, Sport, Budapest, 1985]
[Kovalik András, személyes közlés]