id. Hunsdorfer János

(1850. Felka, Szepes m. -- 1917. május 30., Alsóerdőfalva)


Az egyik legjobb, leghíresebb tátrai hegyivezető, Alsóerdőfalván telepedett le.

Kora ifjúságától járta a Tátrát, először gyógynövényeket gyűjtött, vadászatokon hajtó volt, később hordár lett, majd hegyivezető. 1880-ban II. osztályú, majd 1886-tól I. osztályú hegyivezető. 1896-1905 között egy sereg addig meg nem mászott csúcsra, toronyra vezetett, pl. Déry József, majd Englisch Károly hegyivezetője volt. Englisch Károllyal 1902-ben elsőként mászta meg a Hegyes-tornyot, ami abban az időben a legkiemelkedőbb eredménynek számított. Nagyra értékelve és dicsérve Englisch cikkeiben, híressé vált és keresett hegyivezető lett.

Túrái közül:

Idővel mégis napvilágra került néhány "félrevezetés" az új utak körül: több esetben új útnak állította be a mászást, hogy az ügyfeleitől további pénzt csaljon ki a még meg nem hódított csúcs meghódításáért. Englischnek is ártott azzal, hogy nem az igazságnak megfelelő híreket terjesztette közös túráikról. A jó hírét fokozatosan elveszítette, 1906 után már egyre kevesebb ügyfele volt, majd teljesen abbahagyta a hegyivezetést és fuvarozással foglalkozott. Az alsóerdőfalvai temetőben nyugszik, sírhelye ismeretlen.

Hangsúlyozandó azonban, hogy eredményei nagyon komolyak voltak és a legjobb tátrai hegyivezetők közé tartozott.

Irodalom:

Forrás:
[Z. Radwańska-Paryska, W. H. Paryski: Wielka encyklopedia tatrzańska, Wydawnictwo górskie, Poronin 1995., 433. o.]
[Dr Komarnicki Gyula, A Magas-Tátra hegyvilága, Budapest 1985., 2. kiadás]
[Dr Komarnicki Gyula: A Magas-Tátra hegymászókalauza, III. kiadás, Késmárk-Budapest, 1926., Turistaság és Alpinizmus lap-, könyv- és térképkiadó RT kiadása]
[Ivan Bohuš: Od A po Z o názvoch Vysokých Tatier, TANAP Tátralomnic 1996.]