Otto August Dr

(1851. szeptember 28., Albendorf, Alsó-Szilézia -- 1929. február 15., Boroszló, ma Wroclaw)


Német turista és hegymászó, népszerű tátrai kalauzok és térképek szerzője, a turizmus nagy népszerűsítője, különösen a sziléziai német közösségben. Az I. viláháború előtt az MKE Sziléziai Osztályának egyik legaktívabb tisztviselője, tagja. A boroszlói egyetemen szerzett oklevele után a boroszlói német privát középiskolában haláláig német-, latin- és matematikatanár volt.

A Tátrában 1886-1914 között túrázott, azután még egyszer 1924-ben. A turizmus mellett hegyet is mászott, gyakran hegyivezetők kíséretében, főleg 1897-1907 között. Útjai közül:

Az MKE Sziléziai Osztályában több éven keresztül pünkösdi négynapos tátrai kirándulást szervezett Wroclaw-ban, gyakran száz ember részvételével. A résztvevők főleg sziléziai németek voltak, de gyakran Berlinből is. Nagy érdeme van a Sziléziai-ház és a Lengyel-nyeregre vezető ösvény megépítésében.

1891-ben látott napvilágot a Die Hohe Tatra című kalauzának első kiadása (a Griebens Reisebücher, később a Griebens Reiseführer, Berlin). A kalauz 1925-ig 10 kiadást élt meg, majd azután név nélkül jelent meg Hefty Gyula Andor aktualizálásában Hohe Tatra címmel. Éveken keresztül ez volt a legnépszerűbb német nyelvű tátrai kalauz, turisták számára készült, de hegymászó információkat is tartalmaz. Ezért hegymászókalauzként is használták a szakosított hegymászókalauzok megjelenéséig (Chmielowski és Komarnicki kalauza). Az Otto-féle kalauz nagyon népszerű volt és nagyban hozzájárult a Magas-Tátra népszerűsítéséhez. Kiadta a Magas-Tátra 1:50000 mértékű turistatérképét is, több kiadásban 1891-1911 között.

Gyakran írt német és szepességi német lapokban a turizmusról, hegymászásról, ezek történelméről, topográfiáról, földrajzi nevekről, pl.:

Az MKE központi választmányi tagja, Boroszló (1895-1911). Az MKE tiszteletbeli tagjává választotta, Tátraszéplakon emléktáblát kapott. Neve az Otto-csúcs, Otto-csorba földrajzi nevekben maradt meg. Könyvtárat is adományozott a Sziléziai-ház részére.

Irodalom:

Forrás:
[Z. Radwańska-Paryska, W. H. Paryski: Wielka encyklopedia tatrzańska, Wydawnictwo górskie, Poronin 1995., 864. o.]
[Dr Komarnicki Gyula, A Magas-Tátra hegyvilága, Budapest 1985., 2. kiadás]
[Neidenbach Ákos, személyes közlés]