Wahlenberg Göran Dr

(1780. október 1., Skarphytta k. Filipstad, Värmland megye, Svédország -- 1851. március 22., Uppsala, Svédország)


Svéd orvos, botanikus, földrajztudós, geológus. Az uppsalai egyetemen szerzett orvosi diplomát 1806-ban; 1826-tól az uppsalai egyetem botanika tanára majd 1829-1851 között botanika és orvostudomány tanára. Skandinávia, Finnország, a Kárpátok és az Alpok növényzetének kutatója.

1813. júniusától-októberéig botanikus és egyéb kutatásokat végezett a Magas-Tátrában, az Alacsony-Tátrában, a Nagy- és Kis-Fátrában. A Nyugati- Magas- és Bélai-Tátra sok völgyét járta be, több csúcson is járt: Klin, Rohács, Kriván (kétszer), Lomnici-csúcs, Bolond-Gerő, Mészárszékek, Homlokos, Farcsík. A Tátra lengyel oldalán nem járt, csak körbeutazta.

Több útján Mauksch Tamás kísérte el.

Már egy év múlva kiadta a

című művét. Ez a mű a Tátrával foglalkozó irodalom egyik legfontosabb, klasszikus műve. Megírásához felhasználta elődei munkáját és növénygyűjteményeit, pl. Mauksch Tamásét, de alapvetően saját -- a terepen végzett -- kutatásain, megfigyelésin alapul. Több megállapítása a Tátra-kutatás jelentős előrehaladását jelenti, nem csak botanikai szempontból. A mű lényege a tátrai flóra feldolgozása (1346 egyed), de ezenkívül az első részében közli a Tátra leírását, főbb topográfiai pontját, klímáját, a saját barometrikus méréseit és egyéb megfigyeléseit. A mellékelt Tátra térkép is a tátrai térképészet egyik főműve, mivel egy szintvonalas térkép prototípusa (az első szintvonalas térkép csak 1857-ben jelent meg).

Neve megmaradt a Saxifraga wahlenbergii kőtörő, valamint a Furkota-völgyben található Wahlenberg-tavak, a Felkai-völgyben az egyik virágoskert Wahlenberg-kert nevében. A Téry-menedékház falán emléktáblája látható. A Spitsbergákon is van egy Wahlenberg-gleccser és egy Wahlenberg-öböl.

Magáról a Kárpátok régiójáról művében nem éppen a leghízelkedőbben azt írja hogy: "terra inhospitabilis et latronibus et barbaris hominibus plena" (nem vendégszerető táj, tele rablóval és barbárral). Ez a megjegyzése Joseph August Schultes-t , egy másik Tátra-kutatót, szatirikus válaszra késztette: Epistola granulatoria in felicissimum et miraculosum excessum Dni Georgii Wahlenberg, Sueci, ex Ungaria nostra (1915) (Köszönőlevél a svéd Wahlenberg Georg úr csodával határos szerencsés kijutásért Magyarországról).

Irodalom:


Wahlenberg Göran Dr

Wahlenberg Göran Dr

Wahlenberg Göran Dr

Forrás:
[Z. Radwańska-Paryska, W. H. Paryski: Wielka encyklopedia tatrzańska, Wydawnictwo górskie, Poronin 1995., 1310. o.]