Wundt Theodor (von)

(1858. -- 1929. augusztus 15., München)


Német hegymászó, nagy szerepet játszott a tátrai téli hegymászásban. A német hadsereg tisztje volt, tábornoki fokozatig vitte.

Az Alpokban elért legnagyobb sikerként a Kleine Zinne (Cima Piccola di Lavaredo) 1892. decemberében történt első téli megmászását könyvelheti el. Ez akkoriban a téli hegymászás csúcsát jelentette. Túráiról és általában a hegymászásról több könyvet is írt, pl.:

Megalapozta a magashegyi fotózást is a mászásról készített első fényképeivel. A téli hegymászással először valójában nem az Alpokban, hanem a Tátrában 1884-ben ismerkedett meg.

A Tátrában háromszor járt. Az első alkalomkor 1882 nyarán csak néhány szokásos turista túrát tett meg.

A második látogatásakor 1884 áprilisában Horvay Jakab alsóerdőfalvi hegyivezetővel sikerült a Tengerszem-csúcs első téli megmászása (a Poprádi-tótól a Hunfalvy-hágón keresztül). Ezenkívül volt a Krivánon, Nagyszalóki-csúcson, átment a Kopa-hágón és a Lengyel-nyergen. A Vadorzó-hágóra és a Nagy-Menguszfalvi-csúcsra nem sikerült feljutnia.

A harmadik tátrai útjára 1891. decemberében került sor. Először szólóban felment az Osztervára, Elülső-Bástyára és a Pátriára. Ezután újra Horvay Jakabbal sikerült a Lomnici- és a Jeges-tavi-csúcs első téli megmászsa.

Wundt téli mászásai akkoriban teljesen különlegesek, rendkívüliek voltak és még sok éven keresztül a legjobb téli eredményeknek számítottak.

Téli túráiról megjelent cikkek:

Később sokat járt a Dolomitokban és a Nyugati-Alpokabn. Különösen a Matterhornnal foglalkozott sokat. Hegymászásairól, ezen belül tátrai tevékenységéről, önéletrajzában emlékezett meg: Halála után jelent meg híres könyve: Irodalom:

Wundt Theodor

Wundt Theodor

Forrás:
[Z. Radwańska-Paryska, W. H. Paryski: Wielka encyklopedia tatrzańska, Wydawnictwo górskie, Poronin 1995., 1367. o.]
[Magyar Turista Lexikon, szerkesztette Polgárdy Géza, Budapest 1941., 226. o.]