Előszó


Mint a hegymászókötél a két összeszokott túrázót, úgy fűzi egymáshoz a hegyek szerelmeseit egy láthatatlan fonál, akár harminc év távlatából is. Így vagyok Neidenbach Ákossal, akitől egy emberöltő választ el, de összeköt bennünket egy titokzatos szenvedély, amelynek én már csak az emlékeit őrzöm: a túrázás, hegyjárás, sziklamászás, gleccserbarangolás szenvedélye. Tájak és kalandok, sikeres és sikertelen csúcsostromok elevenednek meg a beszélgetéseinkben: mindketten tudatában vagyunk annak, hogy " egy vérből valók vagyunk", mert a Kárpát-medence a hazánk és a hegyek világa az otthonunk.

Ezért vállaltam, hogy előszót írok ahhoz a bibliográfiához, amit hosszú évek nehéz munkájával a turizmusról készített. Csupa ismerős név és ismerős táj közt lapozok a vaskos kéziratában, s valósággal megfiatalít a régi könyvek és folyóiratok közti találkozás az örökre elfeledettnek hitt emlékekkel.

Ez a könyv hiányt pótol, és hiányos marad, mert befejezetlen. Hiányt pótol, mert még senki nem dolgozta föl a Kárpát-medence tájainak irodalmát. Amit itt talál: a hazai turisztika alapvonalai. A hiányzó részeket az olvasók fogják szállítani hozzá, s az egyre sokasodó adatokból majd összeáll a teljesség látszatát mutató "eligazító", amit újabb nemzedékek hazaszerető turistái fognak folyamatosan tökéletesíteni, időtlen időkig.

Budapest, 1994. július 12.

Benedek IstvánA Kárpátmedence magyar vonatkozású hegymászó és turista irodalma