id. Fábri Jakab

(szintén Fábry)

(1740. május 8., Késmárk – 1817. február 17., Késmárk)


Késmárki csizmadia, kincskereső, tátrai hegyivezető. A késmárki Fábri család, foglalkozásukat nézve csizmadiák, több generáción keresztül rezet bányásztak a Lomnici-csúcs alatt, annak ÉNy oldalán lévő Réz-padokon.

id. Fábri Jakab a saját idejében a Magas-Tátra keleti részének legjobb ismerője volt, szolgálatait több Tátra-kutató felhasználta, pl.: Asbóth János, Genersich Keresztély, Genersich Sámuel. Ismerte a Réz-padokon keresztül a Lomnici-csúcsra vezető utat, és biztosan volt a csúcson 1760–1790 között. Az is lehetséges, hogy a családjából már valaki előtte is járt a Lomnici-csúcson, de írásban bizonyíthatóan ő az első.

Fiai, Jakab (született 1781-ben) és Dániel (született 1798-ban) szintén jól ismerték a Magas-Tátrát. 1813-ban Göran Wahlenberg svéd természettudóst a Lomnici-csúcsra valószínű Fábri Dániel kísérte.

A Fábri-család nevét több tátrai helynévben örökítették meg.

A Fábri-család tagjai a tátrai történelemben nem csak mint kincskeresők és hegyivezetők ismertek, de úgy is, mint az elsők, akik segítséget nyújtottak a hegyekben. Nevezetesen a család egyik tagja találta meg Papirusz János Andrást, mateóci segédasztalos tetemét, aki 1771 októberében hunyt el a később Papirusz-tornyoknak elnevezett tornyok közelében.

Forrás:
[Z. Radwańska-Paryska, W. H. Paryski: Wielka encyklopedia tatrzańska, Wydawnictwo górskie, Poronin 1995., 261. o.]
[Zofia Stecka, "Historia Przewodnictwa Tatrzańskiego", Tatrzański Park Narodowy, II. wydanie rozszerzone]