id. Franz János

(1863., Alsóerdőfalva, Szepes m. – 1939. július 18., Magas-Tátra, sírja Alsóerdőfalván)


Az egyik legjobb tátrai hegyivezető, alsóerdőfalvi földműves. 16 éves korában túrázott először, egy év múlva már mászott. 1896-ban I. osztályú hegyivezető, az 1899-ben rendezett hegyivezetői tanfolyamon az egyik legjobbnak bizonyult. Legaktívabb hegyivezetői időszaka 1900-1907 között volt, amikor olyan hegymászókat vezetett mint Jordán Károly, Ernst Dubke, Alfred Martin. Kora legjobb hegyivezetőjének tartották, amit nem csak klienseinek bizonyított, hanem a tanfolyamokon is. Számos új utat mászott, ebből 1905. július 1-én nyolc új utat. 121 első mászását tartják nyilván, pedig csak 37 éves korában kezdte. A sport jellegű hegymászás korszakában (1905 után), amikor az új utak megmászásánál már nem volt igény hegyivezetőre, nem húzódott a hátérbe, hanem a kor követelményeinek megfelelően fokozta teljesítményét.

Új útjai kozül:

stb. és még sok új útja különböző csúcsokra. Haláláig hegyivezető volt, mintegy 50 éven keresztül. Mindenki szerette, a legjobb véleménnyel voltak róla. Hegyibaleset esetén mindig az elsők között sietett segíteni.

Túrái sokaságából látszik, hogy szeretett új utakon járni. Azt mondta, hogy a bántattól a szívem szakadna meg, ha abba kellene hagynom a hegyivezetést és helyette a vendégek cipőjét tisztítani a Grand szállóban. De változtak az idők, új közönséget kellett vezetni. Az új turisták inkább fiatalabb hegyivezetőket választottak, az idős Franz már nem felelt meg. Ezért havasi gyopárt szedett és árult a tátrai településeken. 1935-ben a Hegyivezetők Egyesülete kizárta tagjai közül, miután hátizsákjában 10 kg havasi gyopárt találtak. Továbbra is vezetett, de "feketén".

1939-ben, 76 éves korában, a Közép-orom d. falára kísérte egy ügyfelét. Lejövetelkor megcsúszott egy eljegesedett kövön és agyonütötte magát. Szülőfalujában temették el, az Oszterva alatti Szimbolikus temetőben emléktáblája van. Neve a Franz-torony, -rés, -horhos, -szakadék, -kémény földrajzi nevekben maradt fenn.


id. Franz János

id. Franz János

Forrás:
[Z. Radwańska-Paryska, W. H. Paryski: Wielka encyklopedia tatrzańska, Wydawnictwo górskie, Poronin 1995., 283-284. o.]
[Zofia Stecka, "Historia Przewodnictwa Tatrzańskiego", Tatrzański Park Narodowy, II. wydanie rozszerzone]
[Dr Komarnicki Gyula, A Magas-Tátra hegyvilága, Budapest 1985., 2. kiadás]
[Dr Komarnicki Gyula: A Magas-Tátra hegymászókalauza, III. kiadás, Késmárk-Budapest, 1926., Turistaság és Alpinizmus lap-, könyv- és térképkiadó RT kiadása]