Rokfalusy Lajos

(1887. október 24., Lőcse, Szepes m. -- 1974. április 27., Salgótarján)


Arany, gyémánt és vasdiplomás tanító, ipariskolai igazgató, hegymászó. Iglón töltötte ifjúságát. A középiskolában Hajts Béla tanítványa volt, aki az MKE Iglói Osztálya titkáraként vitte diákjait a Hernádszurokba. 1905-től az MKE tagja. 1906-tól tanár, szepes megyei iskolákban tanított, többek között Korompán, Iglón. 1919-ben Csehszlovákia megalakulása után Salgótarjánba költözött, ahol nyugdíjazásáig iskolaigazgató volt.

1906-tól mászott a Magas-Tátrában, 22 év alatt mászta meg a Magas-Tátra összes csúcsát. Kora egyik legjobb hegymászója. Leggyakoribb kötéltársai Grósz Alfréd, Kregczy Tibold (ez volt a híres szepesi trió), de más hegymászókkal is túrázott, pl. Hefty Gyula Andorral, Votisky Zoltánnal, Maurer Endrével, Balla Gyulával, Kátai Ernővel, Jordán Oszkárral.

Túrái közül:

Hegyimentő is volt, a Tátrai Önkéntes Mentő Bizottság (TÖMB) tagja, hegyivezetőket oktatott, síoktató is volt (1907-től sízett). 1912-től a Zöld-tavi menedékház gondnoka. Az I. világháborúban a honvéd sí- és hegymászó kiképzést vezette a Zöldtavi menedékháznál mint civil oktató. Kedélyes, jóhumorú, BETE tag is volt. 1922-1923 között a TTE Salgótarjáni Osztályának alapítója és titkára volt. Nagy szerepe volt a városi turistaság és síelés megindításában. Közreműködött a salgói menedékház létesítésében. A Salgótarjáni Bányász Torna Club (SBTC) Turista Szakosztályának díszelnöke. Az 1920-as években még mászott. Az Alpokban is túrázott, télen-nyáron. Járt a Grossglockneren, az Ortleren és a Königspitze csoportban. Az MHE gazdasági és menház bizottságtagja (1931-). Az MTSZ Mentés és vezetésügyi bizottság előadója (1917-). Az MTSZ jubiláris emlékplakett tulajdonosa (1939).

Túrái leírása kéziratban maradt, hasonlóan, mint életrajzi könyve -- Életem útja. A könyv sorsa ismeretlen.

Rokfalusy Lajos naplótöredékéből:


Rokfalussy Lajos

Rokfalussy Lajos

Forrás:
[B. Chwa¶ciński: "Z dziejów taternictwa", Sport i turystyka, Varsó, 1979., 147. o.]
[Z. Radwańska-Paryska, W. H. Paryski: Wielka encyklopedia tatrzańska, Wydawnictwo górskie, Poronin 1995., 1024. o.]
[Neidenbach Ákos, személyes közlés]
[Dr Komarnicki Gyula: A Magas-Tátra hegymászókalauza, III. kiadás, Késmárk-Budapest, 1926., Turistaság és Alpinizmus lap-, könyv- és térképkiadó RT kiadása]
[Dr Komarnicki Gyula, A Magas-Tátra hegyvilága, Budapest 1985., 2. kiadás]