Hegymászó balesetek - tanulságok


Írta: Neidenbach ÁkosMindig lesújtó a váratlan hír, amikor megtudjuk, hogy ismét elvesztettük egy társunkat a hegyen. Ezek az esetek a dolog természetéből adódóan a lehető legnagyobb tragédiák a családtagok számára. Nekünk hegymászóknak a világ minden táján tudomásul kell venni viszont azt a tényt, hogy balesetek mindig is voltak és sajnos lesznek is. Azt azonban, hogy ezek a balesetek milyen okokból és milyen számban következnek be vizsgálnunk és értékelnünk is kell ahhoz, hogy a megelőzés érdekében a lehető legtöbbet megtehessük. A megtörtént esetek szinte mindegyike valamilyen emberi hibából következett be. Ezekből a hibákból kell okulnunk, hogy a következőkben ne kövessük el őket. A hegymászásban a megelőzés egyértelműen az életben maradást jelenti. Szeretném itt is felhívni elsősorban fiatal hegymászótársaim figyelmét arra, hogy a fokozott óvatosság egyáltalán nem a gyengeség, vagy a gyakorlatlanság jele, mint ahogyan a kapkodás sem az erő, vagy a rátermettség bizonyítéka. Ha valaki mások miatt mászik hegyet, az már abba is hagyhatja. Erről egészen röviden ennyit. Most nézzük és tekintsük át hegymászásunk egy közeli időszakának halálos kimenetelű tragédiáit.

Az eseményeket 1966-tól vizsgálom, azért, mert 1945-től az egész magyar hegymászást külső akadályozó körülmények miatt alig került sor magashegyi tevékenységre és így szerencsére balesetek sem következtek be ebben az időszakban. Tehát 1966-tól 2000-ig azaz az elmúlt év végéig összesen 53 a hegymászás körébe tartozó balesetről tudunk. Azért fogalmaztam ezt talán egy kicsit ilyen homályosan, mert ezekben az esetekben a szinte teljesen képzetlen hegymászótól a legképzettebbig minden szint képviselve volt. De szerepel köztük barlangosokat és magashegyi turistáka ért tragédia is. Vannak az elhunytak között fiatalok, idősebbek, férfiak, nők és majdnem gyerekek is. Találunk a helyszín szerint egészen magashegyi (6-7000 m), magashegyi és középhegységi azaz mászóiskolai eseteket. Külföldieket, turistákat, illetve, kirándulókat, valamint ezek között fiatalkorúakat ért baleseteket a szakmai és egyéb szempontok hiánya miatt itt nem vizsgáltam. Az 53 esetből 45 magashegységben és 8 középhegységben, vagyis mászósikolában következett be. Egy esetet kivéve, amely magashegyi mászóiskolában történt. Az 53-ból 46 volt férfi és 7 nő. A vizsgált 35 éves időszakból 21 évben fordult elő halálos baleset és 14 évben szerencsére nem került rá sor. 8 olyan év volt, amikor "csak" 1 társunkat veszítettük el és sajnos a tavalyi a 2000-es év volt a legszomorúbb, amikor 7 hegymászónk halt meg a hegyekben. Még csak növeli a fájdalmat, hogy ugyanebben az évben további 3 hegymászótársat, barátot, családtagot veszítettünk el, nem hegyi körülmények között ...


Valamennyi társunkra részvéttel és kegyelettel gondolunk, emléküket megőrizve!


Néhány gondolatot még a következőkre vonatkozóan. Az összefoglaló következő részében először egy áttekintést láthatunk, amely esetenként, időponttal és az események rövid leírásával, valamint a kiváltó okokkal és a jövőben elkerülendő hibákkal sorolja fel időrendben a baleseteket. Itt szeretném megjegyezni, hogy a feldolgozott adatok a rendelkezésre álló információk alapján kerültek leírásra. Már többször kértem és jeleztem egyes esetekben, hogy az archívum számára fontos volna pontosabb adatokhoz jutni, de ez nem mindig sikerült. Így az esetek elírása a beszerezhető adatok alapján történt! Továbbra is köszönettel veszek minden az esetekre vontakozó kiegészítést.

Ezt egy olyan áttekintés követi, ahol egészen röviden, de jól követhető kronológikus sorban láthatjuk az eseteket.

Végül a baleseti okok megoszlását követhetjük egy táblázat segítségével.


A balesetek leírása


1966/2 - 1966.VIII. - lezuhanás magashegységben rossz biztosítás miatt

A két magyar fiatal, jó képességű és ambiciózus hegymászó volt pályafutásuk elején. A Hosszútavi házban Kele Feri bátyánknál érdeklődtek a környék nehéz útjairól. Így esett választásuk a Markazit-torony Grósz útjára, amely meglehetősen törékeny sziklán vezet. A mászás során az előlmászó lezuhant és mivel egy a mászás közben talált szög amelybe akasztott a rántástól kiszakadt, a terhelés közvetlenül a standot érve a partnert terhelte, aki a rántást megtartani nem tudta és mindketten életveszélyes sérüléseket szenvedtek. Amikor a hegyimentők a helyszínre értek a falban látszólag élettelenül lógva látták a két hegymászót. A mentés során amikor az egyik hegymászót elérték, rögzítették saját mentőkötelükhöz és elvágták a mászókat összekötő kötelet. Ám nem győződtek meg arról, hogy a másik mászó rögzített helyzetben van-e. Így amikor a kötelet elvágták a másik mászó lezuhant. mindkét hegymászó meghalt. Az esetnek a Kisnyereg-hágó-völgy jelzett útján turisták szemtanúi voltak. Az éppen abban az időben a Tátrában tartózkodó magyar főgerinc expedíció résztvevői értesültek a történtekről és az expedíció technikai vezetője Tálos Zoltán felkereste a Tátrai Hegyi Szolgálat (THS) központját, ahol nem kapott elfogadható tájékoztatást az esetről. Mászás közben talált eszközöket csak fenntartásokkal alkalmazzunk! Általában átlagos nehézségek esetén elfogadható a 2 saját 1 idegen köztes alkalmazása! Ez csak fém eszközökre vonatkozik! Talált kötélnemű anyagok csak vitrintárgyak lehetnek!

 

1969/1 - 1969.IX.14. - kőomlás előidézése figyelmetlenségből mászóiskolában

A még kimászatlan, feltárás alatt álló mászóiskolában egy páros mászott egy utat. Alattuk haladt el egy kisebb csoport (6 fő) amikor a mászópáros egyik tagjának fogása egy nagy kőtömbbel együtt kiszakadt a falból. Az éppen alattuk elhaladók közül egy fő ugrott kifelé a zuhanó kövek robajára a többiek befelé a fal felé. A kifelé ugrót több nagy kődarab találta el, amelyek a falon szétfröccsenő sziklatömbből leváltak és halálát okozták. Mászók alatt nem tanácsos tartózkodni! Kőhullás esetén mindig a fal tövébe húzódjunk!

 

1974/5 - 1974. - eltévedés és kihűlés magashegységben, 5 fő

Nyári hónapokban bekövetkezett hirtelen időjárásváltozás okozott lehűlést és nagy havazást a fogarasi túrán. A 6 fős csoportot váratlanul érte a veszélyhelyzet. Kapkodva, szétváltak és fejetlenül próbáltak menekülni több irányban. Valamennyien kihűlés miatt haltak meg. Az egyetlen túlélő a felmeneti (jelzett) turistaúton ment vissza. Nyári körülmények között is számítsunk téli viszonyokra. Megfelelő ruházat, sátor, bivakzsák és mentőfólia nélkül egy lépést se tegyünk magashegységben!

 

1976/1 - 1976. - kicsúszás gyakorlatlanságból magashegységben firnen

A firnlejtőn kötélhasználat és hágóvas nélkül ment felfelé a társaság. Egyikük megcsúszott és hosszan siklott lefelé a lejtőn. Mivel nem ismerte a fékezési technikákat, fejjel egy kőnek csapódva életétvesztette. Hó, firn és jégfelületekre a megfelelő technikák ismerete nélkül ne menjünk rá, mert esélyünk sem lehet egy kicsúszás megállítására, de a társ biztosítására sem!

 

1977/1 - 197a.7 - lezuhanás magashegységben télen figyelmetlenségből

A hegycsúcson a fototéma és a jobb képbeállítás miatt néhány rossz lépés az átfújt hópárkányok felé vitt melynek végzetes zuhanás lett a vége. Nemcsak a csúcsokon, de a gerinceken és a gleccsereken is folyamatosan figyelnünk kell a hóátfúvások által kialakult "építmények" csalóka stabilitására!

 

1979. - lezuhanás magashegységben kötél nélküli mászásnál

A hegymászó úgy döntött hogy nem használ kötelet. Ez végzetes lett számára. El kell tudni határoznunk, hogy mit akarunk kockáztatni. Meddig megyünk, mehetünk el. Ebben tévedni lehet, de csak egyszer!

 

1979.XII.29. v. 30. - lezuhanás magashegységben télen menetből biztosításnál

Egy nagy fal megmászása után, már lejövetben éjjel fejlámpával haladva, enyhe friss havazásban a páros (két téli bivakos éjszakával a hátuk mögött) egy jégátfolyáson, amelyet a vékony porhó elfedett, kicsúszott. A stand nélküli, menetből történő biztosításra a helyszín jellegzetesen keskeny párkánya nem adott kellő biztonságot, mert nem volt elég tér a megcsúszó társ lefékezésére. Itt is ez történt. A sietség és kapkodás, a nehéz de sikeres mászásból való visszatérés öröme nem lehet figyelmetlen és gondtalan. Nehéz mászózsákokkal éjjel, friss havazásban, jégátfolyásos párkányokon menetből biztosítani túlzott és indokolatlan önbizalomra utal! Csak a házban, vagy a táborban ér véget a túra!

 

1979/4 - 1979. - eltűnés magashegyi gleccseren

Egyedül ment a gleccserre, ködben. Soha többé nem került elő. Társak nélkül egyáltalán magashegységbe se menjünk! De legfőképpen gleccserre ne!

 

1980/1 - 1980.III.8. - lavina a hegyászó téli alapfokú tanfolyamon, magashegység, oktatói hiba

Az oktatás vezetője nem vette figyelembe a nyilvánvaló lavinaveszélyt az egyik oktató, majd később egy másik figyelmeztetése ellenére sem. A kialakult lavina több személyt elsodort, egyikük életét vesztette. Az oktatási terepek kiválasztása oktatói feladat. Az oktatók minden esetben felelősek a rájuk bízott tanfolyam hallgatókért, bármit is iratnak alá velük előzőleg!!!

 

1981/1 - 1981.VI.28. - magashegységben sziklának csapódás

A beszállás után, az első kötélhosszból lezuhant a hegymászó, köztesei nem tartották meg és a sziklafalnak csapódva súlyos sérüléseibe belehalt. Nagy figyelmet kell fordítani általában is, de az első kötélhosszban főleg a köztesekre, mert fennáll a lehetősége hogy a beszállásig vagy az alá zuhanunk!

 

1982.II.25. - kicsúszás magashegységben jégen

  A téli technikai tanfolyamok ismereteinek hiánya azonnal megbosszulja magát. Ha nem tudsz fékezni, nincs esélyed!

 

1982.XII.28. - lavina magashegységben 3 fő (barlangosok)

  Rossz időszakban, téleleji lavinaveszélyes időben felesleges kockáztatni! Ismeretek nélkül a magashegységből ilyenkor csak véletlen szerencsével juthatunk vissza!

 

1982/5 - 1982. - lezuhanás mászóiskolában biztosítási hibából

A mászóiskolai tragédiák nagy részét a rossz közteselhelyezés, vagy alkalmazás illetve a nem megfelelő biztosítási technika okozza, mint ebben az esetben is. A közteselhelyezésnél mindig vegyük figyelembe, hogy egy zuhanás esetén meddig zuhanhatunk le! Sohase testről, hanem mindíg satndról biztosítsunk!

 

1983. - lezuhanás magashegységben jeges sziklán való kicsúszás miatt

A magashegységben a jeges sziklagerincen, többnapos út során visszatérőben kötél nélkül a hegymászó megcsúszott. Nem tudta csúszását megállítani és lezuhant. Jeges sziklán nem számíthatunk a jégcsákánnyal való fékezési technikákra! Iyen esetekben csak a standról történő kötélbiztosítás a megoldás!

 

1984.VII.24. - lezuhanás magashegységben közteshibából

A fiatal hegymászó a sziklagerincen lezuhanva életét vesztette. Társai a kötéllel nem tudták megakadályozni zuhanását, használható köztes nem volt. A gerinceknél fokozott figyelem szükséges a biztosításban, mert a kötéllel csak kis mértékben tudjuk befolyásolni egy zuhanó test mozgását! Itt és a traverzeknél a megfelelő sűrűséggel elhelyezett köztesek szerepe igen fontos a társ megtartásában!

 

1984/2 - 1984. - tüdőödéma elhanyagolása magashegységben

A hegymászónál fokoztatosan kialakuló és egyre súlyosbotó tüdőödéma lépett fel. A jelenlévő orvos nem tette meg a kellő intézkedéseket az azonnali alacsonyabb szintre való visszatérésre. Egyik társuk közben ott is hagyta a csoportot! A beteg rövidesen meghalt! Kialakult súlyos hegyibetegség tüdőödémához vezet, amely halálos! A beteget ilyenkor azonnal alacsonyabb szintre kell szállítani, mert minden időveszteség a biztos halálhoz közelíti! A társak elhagyása magashegységben, főleg veszélyhelyzetben a legnagyobb jellemtelenség! A jelenlévő orvosnak kellett volna megoldani a helyzetet aki egyben a vállalkozás vezetője is volt!

 

1985/2 - 1985.V.16. - eltűnés magashegységben (2 fő)

Expedíciós körülmények között, hóviharban, túlerőltetett többnapos fenntartózkodás után, nagy magasságban eltűnt két hegymászó egy a felvonulási út mentén elhelyezkedő kiépített jégfal közelében. Az esemény alatt erős hó- és szélvihar volt. Bizonyos magasság felett (5-6000 m) pihenéssel sem lehet regenerálódni! Vissza kell térni ezért az alacsonyabb szintekre! A kimerült és a környezeti hatásokra késve reagáló hegymászónak nem sok esélye van a túlélésre! A túlerőltetett csúcséhség végzetesé válhat!

 

1986/2 - 1986.VIII.22. - lezuhanás magashegységben biztosítási hibából, 2 fő

Menetből biztosítás során magashegységi havas, jeges sziklán kicsúsztak, nem tudták egymást megtartani ezzel a technikával és lezuhantak. A két kezdő hegymászó túlzott mértékű feladatot vállalt! A klubvezetés nem fordított megfelelő gondot felkészítésükre és terveik kiválasztására!

 

1988.I.31. - lavina magashegységben jégmászás közben

A jelzett lavinaveszély ellenére felmentek a völgybe és a jégmászás során a felmelegedett időben kialakult lavina egyikük halálát okozta. Vegyük tudomásul, hogy nem lehet minden időben a hegyekben járni! A lavinaveszélyre figyelmeztető jelzéseket mindig vegyük figyelembe!

 

1988. - lezuhanás magashegységben szikláról

A mászás során nem tartották be az alapvető biztosítási szabályokat amely tragédiához vezetett. Fokozottan ügyeljünk a biztosítás körülményeire és a mászóút kiépítésére!

 

1988/3 - 1988. - kicsúszás magashegységben egyedüljáróként

A magashegyi expedíció egyik résztvevője egyedül indult lefelé. Útközben kicsúszott lezuhant és életét vesztette. Az egyik alapszabály, hogy magashegységben egyedül ne menjünk sehová! Ha megtesszük nem számíthatunk semmiféle segítségre!

 

1990/1 - 1990. - kicsúszás magashegységben sziklán

A kicsúszás során nem volt megfelelő biztosítás. Az alkalmazott biztosítás is csak akkor ér valamit, ha hatékony! Az sosem elég, hogy a kötél rajtunk van és valaki fogja a másik végét! Ennél, ha holnap is akarunk hegyet mászni, valamivel több kell!

 

1992/2 - 1992.VII.22. - kicsúszás magashegységben firnlejtőn, oktatói hiba

Az oktató elvezette egy magashegyi táborhelyig a csoportot, majd eltávozott és magára hagyta a tapasztalatlan fiatalokat. Hárman közülük ötletszerűen nekivágtak az egyik hegynek, ahol több alapvető tájékozatlanságból elkövetett hiba miatt két éjszakát kényszerültek a hegyfalon tölteni. Szétváltak, egyiküket fent hagyva ketten visszaindultak. Egyikük a fáradtság és a lankadó figyelem miatt kicsúszott és sérüléseibe belehalt. A létező felelőtlenségek egyik legnagyobbika a tapasztalatlan társak magára hagyása! Ha ezt ráadásul egy oktató teszi, messze vezető kérdések merülnek fel az illető tábor vezetésével kapcsolatban!

 

1992. - betegség, vezetői hiba

A magashegyi túrán a résztvevőket díjazásért vezető, mivel a többieket fel akarta vinni a csúcsra, egyiküket aki beteg volt, egy sátorban magára hagyta, aki ott időközben meghalt. A vezető felelőssége egyértelmű a túra minden résztvevőjéért! Az eset egy menedékház közvetlen közelében történt!

 

1994.VII.24. - kőhullás magashegységben

A rosszul kiválasztott bivakhelyen kőhullás végzett a hegymászóval. A magashegyi tapasztalat a hegymászás egyik alapkövetelménye! Ne becsüljük le a kőhullás okozta veszélyeket!

 

1994.VII.29. - lezuhanás magashegységben standépítési hiba miatt

Az első kötélhosszban bekövetkezett zuhanás végzetes volt. Az előlmászó visszaesett a beszállásig és a kövekre csapódva életét vesztette. A már említett első kötélhossz is kötélhossz és annak megfelelő biztosítása van olyan fontos, mint bármelyik következőé!

 

1994.IX.7. - lezuhanás magashegységben firnen, vezetői hiba

A fizetett vezető, csoportja két résztvevőjét hagyta külön másik utvonalon menni. Egyikük egy firnlejtőn egy megállás során kicsúszott, fékezés nélkül lesiklot és halálra zúztamagát. A fizetett vezetőnek - de a nem fizetettnek is - kötelessége csoportját együtt tartani, tevékenységüket felügyelni és ellenőrizni! Csak így tudhatja garantálni a biztonságukat!

 

1994/4 - 1994. - lezuhanás magashegységben ereszkedés közben, vezetői hiba

Visszatérőben a hegyről egy hóvihar során ereszkedésre került sor. Az egyik vezetett személy ereszkedés közben lezuhant és életét vesztette. Az ereszkedések során, ha azt biztosítjuk, nem következhet be lezuhanásos baleset! Mindenképpen tanácsos a biztosított ereszkedés, tanulók, kezdők, vezetett személyek esetében és olyankor is, ha az ereszkedés folyamatát valamilyen tényező veszélyezteti! Például hófúvás, sötétség, köd, eljegesedés, stb!

 

1996/1 - 1996.II.27. - lavina téli alapfokú hegymászó tanfolyamon, magashegység, oktatói hiba

A téli alapfokú hegymászótanfolyam hallgatóit a második oktatási napon délben az oktatók magukra hagyták. A magára hagyott csoport az egyik szintén tapasztalatlan, de nagyhangú tanfolyamhallgató rábeszélésének engedve a déli meleg napsütötte lavinaveszélyes hegyoldalba ment fel, ahol lavinát indítottak el. A lavina mindannyiukat mintegy 500 m sodorta le a völgyben lévő patak szintjéig. Többen súlyos sérüléseket szenvedtek, egykük súlyos sérüléseibe pár nap múlva belehalt. A tanfolyamok vezetői és oktatói minden esetben felelősek a rájuk bízottakért! Ez alól a felelősség alól semmiféle a tanfolyamok hallgatói által előre aláiratott felelősségelhárító nyilatkozat sem menti őket!

 

1997.II.1. - lezuhanás magashegségben bivakból télen

Egy meredek firnlejtőn kényszerült bivakra egy kötélpáros. Egyikük az éjszaka folyamán a nem megfelelően biztosított bivakból kicsúszott, lezuhant és életét vesztette. A firn- és hólejtőkön való bivakolás nagy körültekintést igényel! Ugyanis a hegymászó esetleges éjszakai mozgása miatt a hó, vagy firnhez való rögzítés lazulhat. Ilyenkor sziklák közelébe kell húzódni és ott kiépíteni a biztonságos rögzítéseket!

 

1997/1 - 1997.X.24. - lezuhanás magashegségben kötél nélkül

A hegymászó még gyakorlatlan, ám túlzottan, saját biztonságát is meghaladóan ambiciózus volt. Társai akik még nála is tapasztalatlanabbak voltak a viharos tél eleji hófúvásban a sziklagerincen egy ideig követték, majd szétváltak. A hegymászó a társaság legfiatalabb tagjával még tovább ment, majd végül visszafordultak. Egy kicsúszást követő lezuhanást még sikerült elhárítani, ám a következő esetben a fejetlen kapkodásban már kötél nélkül csúszott ki és lezuhant. Kötélbiztosítás nélkül havas, jeges sziklán nincs semmi garancia egy zuhanás megfogására! A túlzott önbizalom, további tapasztalatlan résztvevőkkel súlyosbítva óhatatlanul előbb-utóbb tragédiához vezet!

 

1998.I.7. - lavina magashegységben

A hegyi szolgálat által jelzett lavinaveszély ellenére elindult a két tapasztalatlan hegymászó. Érezték ugyan a lavinaveszélyt, mert a jelzett turistaúton kötélhasználattal mentek!? A nagykiterjedésű, déli fekvésű havas hegyoldalon elindították a lavinát, amely egyikük halálához vezetett. Ne becsüljük le a lavinaveszélyt és vegyük figyelembe annak jelzését! Az érintettek a legalapvetőbb szabályokkal sem voltak tisztában! Ugyanis lavinaveszély esetén éppen hogy le kell kötni a kötelet és minden akadályozó tárgytól szabadulni kell! A kötél ilyenkor még nagyobb veszélyt jelent, mert a nagy felületbe belekapaszkodik a lecsúszó hótömeg és megfeszülésével a lavina egészen a talajig lepréselheti a hegymászót!

 

1998.VII.21. - lezuhanás magashegységben, az ereszkedőgyűrű leugrott

A leereszkedéshez elhelyeztek egy kötélgyűrűt, amely nem sokkal az ereszkedés megkezdése után a helyéről kimozdult, tartását elvesztette és a hegymászó lezuhant. Az ereszkedő standok kiépítésénél mindig ellenőrizzük az ébredő erők arányát és a rögzítást!

 

1998.VIII.23. - lezuhanás magashegységben kicsúszásból nyáron

A firnlejtőn való kicsúszást követően nem került sor időben végzett hatásos fékezésre és a hegymászó sérüléseibe belehalt. Felkészületlenül soha ne menjünk a magashegységbe! A hó- és jégtechnika alapos ismerete nélkülözhetetlen és semmi mással nem lehet helyettesíteni!

 

1999.IV.15. - lezuhanás magashegységi mászóiskolában köztesbiztosítási hibából

A köztes elhelyezése után a mászó eltávolodásakor a kötél kijött a köztesből. A hegymászó kicsúszott lezuhant és meghalt. A megfelelő felkészültség része a folyamatos figyelem a mászás során! A köztesek elhelyezése és várható viselkedése terhelés esetén, ennek fontos részét képezi!

 

1999/2 - 1999.VIII. - lezuhanás mászóiskolában

A kötél nélkül történő mászás halálos kimenetelű balesetet okozott. Kötél nélkül is mászhat az aki megfelelő helyismerettel és az ehhez a technikához szükséges ismeretekkel rendelkezik, de csak az! Ne próbáljuk meg azokat utánozni, akik ezt már évek tapasztalata és gyakorlata alapján biztonságosan teszik!

 

2000.III.5. - lezuhanás mászóiskolában, az ereszkedő gyűrű leugrott

Az ereszkedés megkezdésekor a kötélgyűrű azonnal levált a rögzítés helyéről. A mászó lezuhant és meghalt. A figyelmetlenség a mászóiskolában is tragédiához vezethet! Ne becsüljük le a mászóiskola veszélyeit!

 

2000.III.16. - lavina magashegységben, 3 fő

A 4 fős csoport lavinaveszélyes időben ment a hegyre túrasível. Egy hegyi házban éjszakáztak és másnap visszaútban, 11 órakor indulva lavinát indítottak el, amely 3 hegymászót elsodort és halálukat okozta. A 4. személy kissé távolabb tartózkodott és így ő pusztán a véletlennek köszönhetően elkerülte az eseményt. A nyilvánvaló, jelzett lavinaveszély és a figyelmeztetések ellenére erőltetni a hegyre való felmenetelt értelmetlen veszélyvállalás! Az ismert lavinaveszély tudatában 11 órakor elindulni sílécekkel a déli legmelegebb időszakban az elképzelhető legrosszabb választás! Napfelkelte előtt pár órával indulva, sílécek nélkül, egymástól nagy távolságra és nem keresztezve a hómezőket - az egyetlen megoldás az ilyen helyzetben!

 

2000.VI. - lezuhanás mászóiskolában ereszkedéskor elfogyott a kötél

Az illető amikor az ereszkedés során kötele elfogyott, ezt nem vette észere és a fal ajáig zuhant. Súlyos sérülésekkel úszta meg az esetet ... Teljesen dilettáns baleset! A minimális ismeretekkel sem rendelkező még arra sem figyelt, hogy elfogyahat és el is fogyott a kötele! Az ereszkedés során minden esetben alkalmazzunk önbiztosítást! Ha társunk még gyakorlatlan, vagy éppen gyakorol, akkor biztosítsuk ereszkedés közben!

 

2000.VII.10. - lezuhanás mászóiskolában leeresztéskor elfogyott a kötél

A biztosító társát egy falon engedte le. Amikor egy idő után a kötél elfogyott, egyszerűen leejtette társát, aki súlyos sérülésekkel megúszta ezt a kalandot ... Szintén az alapvető figyelem hiányára utal, hogy ha nem kisérjük figyelemmel sem társunk mozgását, sem pedig a kötél fogyását biztosítás, vagy leeresztés közben! Ha észleljük a kötél teljes elfogyását, számtalan módszerrel rögzíthetjük azt!

 

2000.VII.24. - lezuhanás mászóiskolában biztosítási hibából

Az előlmászó felérkezése után indulásra szólította fel a hátulmászót, aki megközelítette őt. Ekkor a hátulmászó úgy döntött hogy visszafordul. Az előlmászó felszólította, hogy nyugodtan terheljen a kötélbe, mert majd leereszti. Amikor ez megtörtént, mindketten lezuhantak. Az előlmászó életét vesztette, a másik súlyosan megsérült ... Az előlmászó nem készített standot és így végezte a biztosítást ami alapvető hiba! Ezekután nem volt képes társát megtartani és mindketten lezuhantak! A felelőtlenség és naiv önbizalom tipikus példája!

 

2000.VIII.8. - szívmegállás magashegységben

A hegymászó már korábban is jelentkező szívpanaszait nem értékelte annyira súlyosnak és részt vett az expedíción. A fokozódó szívelégtelenség végül halált okozott ... Minden olyan betegséget és akadályozó tényezőt figyelembe kell vennünk a hegymászásnál, amelynek a jeleit akár előbb, akár a mászás során tapasztaljuk! Ha nem tesszük, kiszámíthatatlan kockázatot vállalunk!

 

2000.VIII.17. - lezuhanás magashegységben kötél nélküli mászásnál

A magashegyi sziklagerincen, ahol kötélhasználat nélkül ment a páros, a hegymászó egy kőtömböt kilazítva megcsúszott és lezuhant. Kötél nélküli mászásnál fokozott figyelemre van szükség, mert csak végtagjaink tartására számíthatunk! A legkisebb váratlan egyensúly, illetve terheléselosztás változás is zuhanáshoz vezethet! Ezért ilyenkor az állások és fogások fokozott ellenőrzése és a nyugodt, kiegyensúlyozott mászás az egyetlen megoldás!

 

2000. év + 4 nem hegyi haláleset fiatalokkal!A balesetek időrendje

1966/2lezuhanás
1967 
1968 
1969/1mászóiskolai kőomlás
1970 
1971 
1972 
1973 
1974/5eltévedés és kihűlés magashegységben
1975 
1976/1kicsúszás gyakorlatlanságból magashegységben firnen
1977/1lezuhanás magashegységben télen figyelmetlenségből
1978 
1979/4lezuhanás magashegységben kötél nélküli mászásnál (1 fő)
 lezuhanás magashegységben télen menetből biztosításnál (2 fő)
 eltűnés magashegyi gleccseren (1 fő)
1980/1lavina a hegyászó téli alapfokú tanfolyamon magashegység, oktatói hiba
1981/1lezuhanás magashegységben sziklagerincen
1982/5kicsúszás magashegységben jégen (1 fő)
 lavina magashegységben (barlangosok, 3 fő) 
 lezuhanás mászóiskolában biztosítási hibából (1 fő)
1983 
1984/2lezuhanás magashegységben közteshibából (1 fő)
 türőödéma elhanyagolása magashegységben (1 fő)
1985/2eltűnés magashegységben
1986/2lezuhanás magashegységben biztosítási hibából
1987 
1988/3lavina magashegységben jégmászás közben (1 fő)
 lezuhanás magashegységben szikláról (1 fő)
 kicsúszás magashegységben egyedüljáróként (1 fő)
1989 
1990/1kicsúszás magashegységben sziklán
1991 
1992/1kicsúszás magashegységben firnlejtőn (1 fő), oktatói hiba
 betegség (1 fő), vezetői hiba
1993 
1994/4kőhullás magashegységben (1 fő)
 lezuhanás magashegységben standépítési hiba miatt (1 fő)
 kötél nélkül magashegységben firnen (1 fő), vezetői hiba
 lezuhanás magashegységben ereszkedés közben, vezetői hiba
1995 
1996/1lavina téli alapfokú hegymászó tanfolyamon magashegység, oktatói hiba
1997/2lezuhanás magashegségben bivakból télen (1 fő)
 lezuhanás magashegységben kötél nélkül (1 fő)
1998/3lavina magashegységben (1 fő)
 lezuhanás magashegységben, az ereszkedőgyűrű leugrott (1 fő)
 lezuhanás magashegységben kicsúszásból télen (1/ fő)
1999/2lezuhanás magashegységi mászóiskolában köztesbiztosítási hibából
 lezuhanás mászóiskolában
2000/7lezuhanás mászóiskolában, az ereszkedő gyűrű leugrott (1 fő)
 lavina magashegységben (3 fő)
 lezuhanás mászóiskolában ereszkedéskor elfogyott a kötél
 lezuhanás mászóiskolában leeresztéskor elfogyott a kötél
 lezuhanás mászóiskolában biztosítási hibából (1 fő)
 szívmegállás magashegységben (1 fő)
 lezuhanás magashegységben kötél nélküli mászásnál (1 fő)A baleseti okok és helyszínek megoszlása

 MagashegységbenMászóiskolábanÖsszesen
lezuhanás (szikláról biztosított mászás közben) 6410
lezuhanás (szikláról menetből biztosítás közben) 2 2
lezuhanás (szikláról ereszkedés közben) 235
lezuhanás (szikláról kötél nélküli mászásnál) 7 7
lezuhanás (szikláról egyedüljáróként)    
kicsúszás (firnen, jégen biztosított mászás közben)    
kicsúszás (firnen, jégen menetből biztosítás közben)    
kicsúszás (firnen, jégen ereszkedés közben) 1 1
kicsúszás (firnen, jégen kötél nélküli mászásnál) 5 5
kicsúszás (firnen, jégen egyedüljáróként) 1 1
lavina 10 10
kőhullás 112
eltévedés és kihűlés 5 5
eltűnés 3 3
Összesen 4585336 évből
haláleset volt21 évben
nem fordult elő haláleset14 évben
nemek szerintférfiak 46 fő
nemek szerintnők 7 fő
1 halott8 évben
2 halott6 évben
3 halott2 évben
4 halott2 évben
5 halott2 évben
6 halott 
7 halott1 évben


A kimutatásból az alábbiak állapíthatók meg: