Komarnicki Román Dr.

(1887. szeptember 18., Bécs -- 1973. március 22., Budapest)


Komarnicki Gyula öccse, kitűnő hegymászó, az I. világháborúban a honvéd sí- és hegymászó kiképzés oktatója (hadapród őrmester a Csorbai-tói különítménynél), a két világháború között az egyik legjobb magyar ügyvéd, az Ügyvédek Nemzetközi Szövetségének elnöke, költő. Az MTSz alelnöke (1921-1923), ezt megelőzően tanácstagja (1920). A BETE alelnöke (1909), elnöke (1910-1911), az MTE választmányi tagja (1911-1912). MHE választmányi tagja. A Turistaság és Alpinizmus főmunkatársa (1916-1920), majd társszerkesztője (1921-1925). Az MFT hegymászó szakosztály tagja.

Édesapja Komarnicki Zsigmond Varsóban született, régi lengyel családból, ott is nevelkedett. A lengyel függetlenség híve volt, ezért az orosz cári rendőrség gyakran zaklatta, majd 1860 körül el kellet hagynia az országot és francia földön telepedett le. Párizsban elvégezte az École Centrale-t és mivel nem térhetett vissza az Oroszországhoz tartozó Varsói nagyhercegségbe, Magyarországon telepedett le. Mint francia állampolgár érkezett, vasúti mérnökként, és itt az akkor kiépülő Magyar Államvasutaknál vállalt szolgálatot. A késmárki Nendtvich Karolinát vette feleségül (meghalt 1909-ben). Fiai Gyula, Román és László és lánya Mária Budapesten illetve Bécsben születtek, nevelkedtek, Magyarország lett a hazájuk. Édesapjuk 1890-ben hirtelen elhunyt. A Komarnicki fivérek csak felnőtt korukban ismerkedtek meg rokonságuk lengyel részével -- az egyik nagybátyjuk a varsói egyetem tanára volt, a másik Lengyelország nagykövete a Nemzetek Ligájában Genfben. Kapcsolataik Lengyelországgal -- ahogy ezt Komarnicki Gyula mondogatta -- azonban nem a rokoni szálakon alapultak, hanem a hegymászáson.

1906-1912 között a legjobb hegymászók közé tartozott. Kötéltársa legtöbbször bátyja Gyula volt. Az Alpokban és a Dolomitokban is mászott és síelt; 1908-ban sível egyedül és alkalmi túratársakkal felment a Rax-ra és a Schneeberg-re.
Tátrai útjai közül:

1911-1913 között a Budapesti Egyetemi Turista Egyesület (BETE) elnöke volt. Termékeny hegyi író volt. Számtalan hegyi írását találni a Turistaság és Alpinizmus szinte minden évfolyamában és a Turisták Lapjában, pl.: Járt az Osztrák- és Bajor-Alpokban, a Dolomitokban, a Vezuvon, az Etnán és a tuniszi hegyekben.

Irodalom:


Komarnicki Román Dr

Dr. Komarnicki Román
(a felvétel 1926-ban készült)


Komarnicki Román és Gyula

balról Dr. Komarnicki Román, jobbról Dr. Komarnicki Gyula
(a felvétel 1970-ban készült)

Forrás:
[Z. Radwańska-Paryska, W. H. Paryski: Wielka encyklopedia tatrzańska, Wydawnictwo górskie, Poronin 1995., 543. o.]
[Dr Komarnicki Gyula, A Magas-Tátra hegyvilága, Budapest 1985., 2. kiadás]
[Dr Komarnicki Gyula: A Magas-Tátra hegymászókalauza, III. kiadás, Késmárk-Budapest, 1926., Turistaság és Alpinizmus lap-, könyv- és térképkiadó RT kiadása]
[Magyar Turista Lexikon, szerkesztette Polgárdy Géza, Budapest 1941., 109. o.]
[Neidenbach Ákos, személyes közlés]
[Kalmár László, személyes közlés]
[Kunos Gábor, személyes közlés]
[Imre von Komarnicki, Dr. Komarnicki László unokája, személyes közlés]